Fira Kulturnatten där du är!

Även om vi inte kan ses på stan som vanligt kan du fortfarande fira Kulturnatt ikväll, där du befinner dig. Kanske läsa den där boken som du inte hann klart i somras? Spela något instrument, skriva en dikt – eller ta del av kultur digitalt.

Västerås stads kulturinstitutioner har de senaste månaderna hittat på många kreativa lösningar för att erbjuda västeråsarna kultur även när vi inte kan mötas. Tillsammans med andra kulturaktörer i Västerås arrangerade vi till exempel ”Kultur under balkongen” för äldre under sommaren. Det blev uppemot 300 föreställningar fördelade på 36 äldreboenden och servicehus.

På den här sidan har vi samlat en del av allt det digitala material som har tagits fram sedan coronapandemin blev en del av vår vardag. Här finns också länkar till respektive institutions digitala kanaler för dig som vill se mer.

Fler bidrag hittar du under kvällen i evenemanget på Västerås Kulturnatts Facebooksida. Vi inleder med en livesändning där cirka 17.35, och en traditionsenlig klockspelskonsert från stadshustornet klockan 18.00.
Länk till evenemanget på Facebook

Vi vet att det är många fler som har gjort ett enormt arbete med att hålla kulturen levande i dessa tider, så botanisera gärna runt på andra kulturaktörers sidor också. Du kan även minnas tidigare Kulturnätter under flikarna ”Bilder” och ”TV” här på webben.

Välkommen att dela denna annorlunda Kulturnatt med oss, och så hoppas vi att vi kan fira den som vanligt nästa år!

 

Vallby friluftsmuseum

Kulturnatten brukar hållas i centrala Västerås och Vallby friluftsmuseum är i vanliga fall inte med på Kulturnatten. Men nu när vi samlar det digitala material som har gjorts under coronapandemin finns det flera godbitar att visa även därifrån. Bland annat finns det filmer där vi får komma in och titta i museibyggnader som har hållits stängda i sommar.

Lanthandeln och beredskapstiden – hur vi har levt under kristider, med ransoneringar och surrogat.

Herrgården – den ståtliga bruksherrgården från Hallstahammar stod klar år 1702.

Åskådningsmaterial i byskolan – hör mer om skolplanscher, uppstoppade djur och annat pedagogiskt material i klassrummet.

Gammaldags lektion på Vallby Friluftsmuseum.

Vallby friluftsmuseum på Facebook

Västerås konstmuseum

En stor del av den offentliga konsten i Västerås är tillgänglig utomhus, dygnet runt. Under våren och sommaren 2020 publicerade Västerås konstmuseum guidade visningar och korta filmer om några av konstverken i våra gemensamma offentliga rum. Vi på Konstmuseet ställde en fråga på vår Facebooksida till västeråsarna: ”Vilket offentlig konstverk vill du veta mer om?”. Vi fick många förslag och har samlat filmerna vi har gjort om konstverken i spellistan ”Lina visar konst” på Västerås konstmuseums Youtubekanal.
Till Kulturnatten har vi valt ut tre konstverk att visa här på webben. De ligger alla utanför city och är ett bra exempel på den offentliga konstens närvaro i hela Västerås.

Lina visar konst

”Måsar” KG Lindahl, Lögarängen

”Vipor” Osmo Isaksson, Dingtuna

”Blickpunkt” Teddy Sempinski, Hammarby

Bella Runes Portal

Förutom att höra om de fysiska konstverken som finns i Västerås, kan du också uppleva ett digitalt konstverk utomhus, när som helst via din mobil. Bella Runes Portal är ett virtuellt konstverk som bygger på AR-teknik (Augmented Reality), precis som Pokémon Go. Verket är producerat unikt för Västerås och existerar som en andra, virtuell verklighet längs Karlsgatan och på Skrapantorget i Västerås City.

Följ med på en digital visning med konstnären Bella Rune där hon visar hur appen fungerar och hur verket ser ut.

För att uppleva konstverket måste du ladda ner appen ”Bella Runes Portal”. Den finns där du hittar andra appar för din mobil. Finns för både iPhone och Android och den är kostnadsfri.

Dessa och många fler filmer kan ses på Västerås konstmuseums Youtubekanal och Facebooksida.

Västerås kulturskola

När elever och lärare inte kunde ha föreställningar och konserter under våren 2020 skapades en föreställningsfilm där elever visar upp verksamheten och spelar temamusiken ur filmen Amelie från Montmartre. Materialet med grupper och publik var filmat innan pandemin bröt ut. Klippning och manus av Mats Ranaxe, scenograf vid Västerås Kulturskola.

För att slippa trängas inomhus flyttade de här eleverna ut sin dansträning. Vilken utmaning att dansa på olika underlag.

Svenska polismarschen framförd av Västerås Youth Marching Band (VYM) i Corona edition inför Kulturnatten i Västerås 2020.

Västerås kulturskola på Youtube
Västerås kulturskola på Facebook

Västerås stadsbibliotek

Take away, utställningar i fönstret, hemleverans av böcker till äldre låntagare och återlämning av lånade böcker via bokinkast dygnet runt. Det är några av de tjänster som biblioteken i Västerås har kunnat erbjuda under det senaste halvåret. Men framför allt har ett glatt gäng bjudit på sig själva och underhållning från stort till smått.

Biblioteket LIVE – från invigningen av fönsterutställningen ”I skuggan av Corona” med Carlforsskas fotoelever.

Fredagsdikten – Västerås stadsbiblioteks digitala poesistund. Här delar vi med oss av icke-upphovsrättsskyddad lyrik från när och fjärran. I det här avsnittet hör vi Dag läsa Fredmans epistel nr. 81 av Carl Michael Bellman.

Hammarby kvartersbibliotek hann bara precis invigas den 7 mars innan det fick stängas igen, med anledning av coronasituationen. För att ändå lära barn och andra hur man gör när man lånar böcker gjorde de den här filmen. Och på måndag, 21 september, öppnar biblioteket på Hammarby igen.

I mitten av mars kom också den nya biblioteksbussen. Häng med Elina in på en rundtur.

Västerås stadsbibliotek på Youtube
Västerås stadsbibliotek på Facebook

Klockspelet fyller 60 år

Även om det mesta är annorlunda i år så håller vi fast vi en tradition – att låta Klockspelet i stadshustornet inviga Kulturnatten. Klockspelaren Börge Lindgren bjuder på konserten som startar klockan 18 och hörs i centrala Västerås.

Klockspelet fyller 60 år i år och är Nordens största. Det består av 47 klockor som tillsammans väger cirka 15 ton. Den minsta, ”Tummetott” är 21 cm i diameter och väger 11 kg. Den största, ”Stor-dum” är 155 cm i diameter och väger 2 410 kg. Alla klockorna har ett eget namn och en specialskriven vers av poeten Bo Setterlind. Från klocktornet hörs såväl klassiska stycken som modern musik, och det går inte bara på automatik – professionella klockspelare turas om att spela konserter från stadshustornet.

Det var stadsarkitekten Sven Ahlbom som ritade stadshuset. Han ville ha en kampanil, ett torn i italiensk stil med klockspel och urverk. Ett ståtligt monument som får betraktaren att förstå stadens kraft och framtidstro. Klockorna är gjutna i Nederländerna, klockspelskulturens vagga. Och om någon undrar så blev själva stadshustornet klart 1958 och är alltså 62 år.