Fira Kulturnatten där du är den 18 september!

2021 kommer kulturnattens program bestå av en rad digitala kulturupplevelser som du kan ta del av just där du är!

I år välkomnar vi alla som registrerat sig som arrangörer och som följer kulturnattens arrangörskriterier att bidra med digitala kulturupplevelser till programmet som kommer publiceras här på hemsidan under fliken Kulturnatten PLAY. Alla länkar till programmen under Kulturnatten PLAY finns bara tillgängliga mellan klockan 15:00-24:00 den 18 september.

Välkommen att delta som arrangör och som besökare!

Digital kulturnatt 2021

Stort tack för i år! Vi hoppas vi ses 2022!

Västerås kulturnatt är över för i år! Stort tack till alla arrangörer, deltagare och besökare! Vi hoppas att vi ses nästa år och att Västerås kulturnatt då kan bli en upplevelse på stadens gator och torg!

Nu öppnar Västerås digitala kulturnatt 2021

Nu öppnar Västerås digitala kulturnatt 2021! Lyssna på invigningstalet med Markus Lindgren (MP) kulturnämndens ordförande!  

Programmet Västerås digitala kulturnatt 2021

Nu släpper vi programmet för Västerås digitala kulturnatt 2021! Här finns programmet i en utskriftsvänlig version och under fliken kulturnatten PLAY hittar du ett mer utförligt program och där kan du också läsa mer om arrangörerna! Den 18 september 15:00 tillgängliggörs länkarna till alla programpunkter! Varmt välkommen!

Registrering för arrangörer till Västerås kulturnatt 2021 är nu öppen!

Nu är registreringen öppen för arrangörer som vill bidra med digitala programpunkter under Västerås digitala kulturnatt 2021! Du som arrangör kan genomföra din tilltänkta digitala programpunkt genom att spela in den i förväg eller livesända den 18 september. Som arrangör av ett digitalt program kommer du ha samma ansvar som när programmet genomförs fysiskt. Läs

Digital kulturnatt 2020

Vallby friluftsmuseum

Kulturnatten brukar hållas i centrala Västerås och Vallby friluftsmuseum är i vanliga fall inte med på Kulturnatten. Men nu när vi samlar det digitala material som har gjorts under coronapandemin finns det flera godbitar att visa även därifrån. Bland annat finns det filmer där vi får komma in och titta i museibyggnader som har hållits stängda i sommar.

Lanthandeln och beredskapstiden – hur vi har levt under kristider, med ransoneringar och surrogat.

Herrgården – den ståtliga bruksherrgården från Hallstahammar stod klar år 1702.

Åskådningsmaterial i byskolan – hör mer om skolplanscher, uppstoppade djur och annat pedagogiskt material i klassrummet.

Gammaldags lektion på Vallby Friluftsmuseum.

Vallby friluftsmuseum på Facebook

Västerås konstmuseum

En stor del av den offentliga konsten i Västerås är tillgänglig utomhus, dygnet runt. Under våren och sommaren 2020 publicerade Västerås konstmuseum guidade visningar och korta filmer om några av konstverken i våra gemensamma offentliga rum. Vi på Konstmuseet ställde en fråga på vår Facebooksida till västeråsarna: ”Vilket offentlig konstverk vill du veta mer om?”. Vi fick många förslag och har samlat filmerna vi har gjort om konstverken i spellistan ”Lina visar konst” på Västerås konstmuseums Youtubekanal.
Till Kulturnatten har vi valt ut tre konstverk att visa här på webben. De ligger alla utanför city och är ett bra exempel på den offentliga konstens närvaro i hela Västerås.

Lina visar konst

”Måsar” KG Lindahl, Lögarängen

”Vipor” Osmo Isaksson, Dingtuna

”Blickpunkt” Teddy Sempinski, Hammarby

Bella Runes Portal

Förutom att höra om de fysiska konstverken som finns i Västerås, kan du också uppleva ett digitalt konstverk utomhus, när som helst via din mobil. Bella Runes Portal är ett virtuellt konstverk som bygger på AR-teknik (Augmented Reality), precis som Pokémon Go. Verket är producerat unikt för Västerås och existerar som en andra, virtuell verklighet längs Karlsgatan och på Skrapantorget i Västerås City.

Följ med på en digital visning med konstnären Bella Rune där hon visar hur appen fungerar och hur verket ser ut.

För att uppleva konstverket måste du ladda ner appen ”Bella Runes Portal”. Den finns där du hittar andra appar för din mobil. Finns för både iPhone och Android och den är kostnadsfri.

Dessa och många fler filmer kan ses på Västerås konstmuseums Youtubekanal och Facebooksida.

Västerås kulturskola

När elever och lärare inte kunde ha föreställningar och konserter under våren 2020 skapades en föreställningsfilm där elever visar upp verksamheten och spelar temamusiken ur filmen Amelie från Montmartre. Materialet med grupper och publik var filmat innan pandemin bröt ut. Klippning och manus av Mats Ranaxe, scenograf vid Västerås Kulturskola.

För att slippa trängas inomhus flyttade de här eleverna ut sin dansträning. Vilken utmaning att dansa på olika underlag.

Svenska polismarschen framförd av Västerås Youth Marching Band (VYM) i Corona edition inför Kulturnatten i Västerås 2020.

Västerås kulturskola på Youtube
Västerås kulturskola på Facebook

Västerås stadsbibliotek

Take away, utställningar i fönstret, hemleverans av böcker till äldre låntagare och återlämning av lånade böcker via bokinkast dygnet runt. Det är några av de tjänster som biblioteken i Västerås har kunnat erbjuda under det senaste halvåret. Men framför allt har ett glatt gäng bjudit på sig själva och underhållning från stort till smått.

Biblioteket LIVE – från invigningen av fönsterutställningen ”I skuggan av Corona” med Carlforsskas fotoelever.

Fredagsdikten – Västerås stadsbiblioteks digitala poesistund. Här delar vi med oss av icke-upphovsrättsskyddad lyrik från när och fjärran. I det här avsnittet hör vi Dag läsa Fredmans epistel nr. 81 av Carl Michael Bellman.

Hammarby kvartersbibliotek hann bara precis invigas den 7 mars innan det fick stängas igen, med anledning av coronasituationen. För att ändå lära barn och andra hur man gör när man lånar böcker gjorde de den här filmen. Och på måndag, 21 september, öppnar biblioteket på Hammarby igen.

I mitten av mars kom också den nya biblioteksbussen. Häng med Elina in på en rundtur.

Västerås stadsbibliotek på Youtube
Västerås stadsbibliotek på Facebook

Klockspelet fyller 60 år 2020

Även om det mesta är annorlunda i år så håller vi fast vi en tradition – att låta Klockspelet i stadshustornet inviga Kulturnatten. Klockspelaren Börge Lindgren bjuder på konserten som startar klockan 18 och hörs i centrala Västerås.

Klockspelet fyllde 60 år i 2020 och är Nordens största. Det består av 47 klockor som tillsammans väger cirka 15 ton. Den minsta, ”Tummetott” är 21 cm i diameter och väger 11 kg. Den största, ”Stor-dum” är 155 cm i diameter och väger 2 410 kg. Alla klockorna har ett eget namn och en specialskriven vers av poeten Bo Setterlind. Från klocktornet hörs såväl klassiska stycken som modern musik, och det går inte bara på automatik – professionella klockspelare turas om att spela konserter från stadshustornet.

Det var stadsarkitekten Sven Ahlbom som ritade stadshuset. Han ville ha en kampanil, ett torn i italiensk stil med klockspel och urverk. Ett ståtligt monument som får betraktaren att förstå stadens kraft och framtidstro. Klockorna är gjutna i Nederländerna, klockspelskulturens vagga. Och om någon undrar så blev själva stadshustornet klart 1958 och är alltså 62 år.